Essentiële oliën

Wat zijn essentiële oliën

Essentiële oliën worden ook wel etherische, aromatische of vluchtige oliën genoemd. Dit zijn geurstoffen die worden gevormd onder invloed van de zon en liggen opgeslagen in de kleine holtes en kanaaltjes in de plant. Deze geurende oliën bevatten de essentie, de Chi, de levenskracht van de plant. Deze Chi energie kan bijdragen aan uw levenskracht en welzijn.

De kracht van essentiële oliën

Essentiële oliën zijn zo waardevol voor de mens. De olie kan bijdragen aan het zuiveren van het lichaam, het ondersteunen van de hormoonhuishouding en stimuleert spijsvertering. Verder kunnen essentiële oliën ons laten ontspannen, oppeppen en ze hebben een positieve invloed op onze emoties. Ze worden herkend door het lichaam en worden zelfs toegelaten in de cellen, de moleculen zijn zo klein dat ze zelfs door de bloed hersenbarrière kunnen dringen.

Welke delen van de plant worden gebruikt voor het destilleren van essentiële olie?

Vruchten voorbeelden van essentiële olie uit vruchten zijn: bijna alle citrus essentiële oliën, zoals Citroen, Wilde Sinaasappel en Grapefruit. Eigenschappen zijn dat ze positief op de gemoedstoestand werken en ze ondersteunen de luchtwegen. Verder werken Citrus oliën verfrissend en reinigend. Daarom zie je dat deze oliën vaak worden gebruik om de stemming in de winkel of thuis op te vrolijken. Bloemen voorbeelden van essentiële oliën die uit bloemen worden gewonnen zijn: Ylang ylang, Lavendel en Jasmijn. Eigenschappen zijn dat ze positief werken op de emoties, het hormonale systeem en het verminderen van angst. Vandaar dat dit goed werkt in ruimtes waar mensen druk zijn of angst hebben, bijvoorbeeld bij een tandarts.

Bladeren voorbeelden van essentiële olie uit bladeren zijn: Pepermunt, Basilicum, Eucalyptus en Tea Tree (Melaleuca). Karakteristieken van essentiële olie gewonnen uit bladeren is dat deze oliën pijnstillend, verhelderend, verfrissend en koortsverlagend werken. Om deze redenen zijn deze oliën onmisbaar in het gezin.

Takken voorbeelden van essentiële oliën die van de takken komen zijn: Cipres en Douglas spar. Eigenschappen van deze soort oliën zijn dat ze positief werken op het cardiovasculaire systeem, ze werken motiverend en aardend. Daarnaast geeft deze oliën een grote boost aan jouw zelfvertrouwen

Hars voorbeelden van essentiële olie die uit hars worden gewonnen zijn: Frankincense en Mirre. Eigenschappen van deze soort essentiële oliën zijn goed voor het behoud van de gezondheid, een booster voor het immuunsysteem, ondersteunt op celniveau. Daarnaast wordt Frankincense veel gebruikt in religieuze ceremonies.

Wortel voorbeelden van essentiële olie die uit wortels worden gewonnen zijn: Vetiver en Gember. Eigenschappen van deze soort essentiële olie zijn: vooral grondend, stabiliserend, bevorderen zelfverzekerdheid en geven verlichting bij emotionele vermoeidheid.

Zaden voorbeelden van essentiële olie die uit zaden worden gewonnen zijn Koriander, Kardemom en Venkel. Eigenschappen van deze soort essentiële oliën zijn, is goedvoor de leverfuncties en ondersteunen van het verteringsproces en ze hebben een positieve invloed op de hormonen.